Thursday, June 21

the story about my 1st maid!

gosh!terrible! i guess those who have maid, will understand what ive been through since the selection process, than the monitoring + supervising process, the final day after you are done with evaluations and all, you have to make a final say either you want the maid to stay with you or change the maid. even sometimes dilemma involved in between. its quit impossible to get the perfect maid, but at least someone that you can trust... the most important thing is someone who can takes care of your kids patiently + can bear with their various type of perangai2 especially with my son, whoaaaa active 24/7/hhehehe.

so here im listing down my previous maid's perangai pelik2 when she was still working with us.ouh thank God i sent her back to the agent, otherwise i dont know what gonna happen .seriously. and now i have  a new maid *grin* .the 21 y/o maid =) that part ill tell you in my next entry.
oooo, just fyi, this is our 1st time having maid in the family both me and hubby never had any experiences pasal bibik2 ni... mak2 kitorang mane ade bibik....

1) pemalas tahap super. ewah...sedap nak ckp org malas.padahal diri sendiri lebih  kurang.hehehe...but since we hired her as a maid not a boss, so pandai2la dia fikir kan... memang malas buat kerja, there's one time i went to china for traning and left azriff with her and my PIL. dia pukul 8mlm dh tido, xjage bby langsung mlm, my PIL kene jage, then selambe bg my MIL task

"buk, mau pulang rumah jam brapa ?(my MIL ulang alik bila siang ke rumah dia n my house, rumah ktrg dekatkan)

tak tau lagi, kenapa?

nanti mau pulang,dikejut saya buk....

mak mertua i pening. sape yg bibik ni? dahla tak jage azriff, dia siap nak tido siang-siang buta and suruh my MIL kejut.wow! bagus punye bibik!

2) makan ya ampun!!!! tahap super! my SIL ckp "bela jin ke apa dia ni?" muahahahahah. habis segala coco crunch , honey stars azriff dia rembat. dgn biscuit oat i bwk pi keje pon dia makan. nasi + lauk jgn ceritala, memang dia yg habiskan..... kalau suap azriff, mau 5 masuk dlm mulut dia, 1 je msk dlm mulut azriff.my PIL pernah bwk nescafe 3 in 1 .ade dlm 9 sachets kot. esok pg tgk tinggal 1 ke 2. siapa yg kerjakan??? hadoii! ini bukan nak berkira psl makan, tapiiii if dh mkn bnyk giler sampai kene buat groceries shopping 2-3kali seminggu, hangin gak diri ini.wuwu. ouh time gi groceries shopping :

"buk, ini tempenya beli 4 ke 5 ya buk saya suka tempe" (ewah, ikot tekak ko je kan? tekak ku nak letak dimanakah?)

"buk, senduk ibu dirumah nggak bagus, beli yg ini bagus buk, yg dirumah saya tak biasa guna" (ewah ewah ewah bnyk cantik, nak komplen i nye senduk??? memangla senduk murah, tp i gune ok je,grammmmmm

"buk, iya yang ini ayamnya besar ,senang dimasak dan dipotong, kok dibeli yg kecil nggak cukup, susah dipotong" (time ni i memang mengucap panjang, menahan sabar takot kot2 tindakan luar kawal senduk tadi masuk dlm mulut bibik ni,tahap kesabaranku dahla berada di paras terendah sekali di abad ini)

3) malas cuci tong sampah!

"buk, ini plastic yg dibeli barang ini, kecil bangat buk, letak di tong sampah nggak bisa buk, nanti tumpah2 sampahnya, ibu beli yang besaaarrrr itu, mudah"
(banyak cantik muka ko, plastic jusco ,tesco giant tu free ok, tak koserr nak gi beli plastic sampah tu.if penuh buangla, sebab tu kene cuci tongnya, nak senang je, sekeh nak?)

4) suka memasak!

bab ni paling hangin, di amemang kerja nak masaaaak je.jage azriff tak nak. padahal ktrg dh ckp tka nak dia msk, ktrg xkan mkn ape maid masak. dia sebok pagi2 dah tung tang tung tang kat dapoq.masak punye banyak. bukan utk dia srg.grrrrrrr.... tak taula di aade niat apeka rajin sangat memasak tu.tp di amcm xbg i masak, dia ckp kt MIL i dia xsuke masakan org malaysia .nggak enak katenye.... serious bibik ni mintak pelempang kan?

5) tengking Azriff

i tak pernah dengar, tp my MIL dengar. dia ckp bibik tengking azriff bile azriff merengek, dia ckp " APAAAAAaaaaaa" (gaye menengking ala mak limah marah anak pulang petang).... ok, i tka kesah if nak mara azriff ke ape, tapi jgn tengking plis. aku pon tak pernah tengking anak sendiri!

6) errr.......... gaya nak ngurat FIL

hahahha.ini lawak.

"pak, nak kopi kocok?" (wahhhhhh)

"pak, emangnya saya juga tau bawak motor, saya ingin skali ke kedai, saya numpang bapak ya"
(mau x gelabah mak mertua ku, nak ditumpangnye motor bapak mertuaku, waduhhh kacau ini bibik)

7) makan semeja

ini bibik dia senang je

"buk makan buk" (sambil dia dh duduk dekat meja, makan dulu before us. dia dah ngadap segala lauk, ktrg kene pi dapur sendiri ambil nasi lauk semua. padahal mase dia mula2 dtg rumah ktrg, i ajak dia makan, siap sendukkan nasi dia lg...hampeh betol, tgk dlm tv maid sediakan nasi, tuangkan air, adekah itu dusta belaka?.sigh)

8) tengok tv sambil baring2 lagi...

korang ade maid camni? angkat tangan! i ade!!!!wuwuwwuuw...germa sungguh pernah sekali tu, dia selambe je tukar channel, i ngn hubby tgh tgk cerit alain, dia tukar channel siap. bagus tak? gempak giler kan!

9) bawak bende2 pelik nak black magic ke ape ka. mase dia 1st time dtg, i dh check bag dia. tp xnampak ape2. tula ad ehubby yg super prihatin dia xbg i check bag bibik without telling her. uncivilized katenye. sekali bgtau dia, maybe dia sorrokan dulu la tu. (sorry sayang, next time i check je, civilized ke tak i dont care lagi dah.srik) wuwuwuw.... sekali dh hantar dia kt agent, siap jumpa bawang putih+ lada hitam+ kemenyan + xtau ape lagi + rambut ...xsure rambut dia ke tak, yg penting bukan rambut ktrg...adeh2.... geram sungguh. ad epic dia i pernah letka kt fb, tp hubby suruh delete, geli kate dia. so of curse la xley letak kt blog, nanti confirm dia suruh delete jugak (isteri mithali kan ni? hahahhha. nak jugak!)

10) handfon 24jam

ni memang, hfon dia ade 2 ok!kalah tuan rumah! dahla canggih.katenye 1 utk main game, 1 utk call family. wahhh siap ade fon utk main game. kelazzz nyahz! dia dhla umor 40plus! nak main game lagi, ape ingat i hire u utk main game bik???

11) nak berniaga

dia ckp kt MIL i , nanti raye balik indon di anak bwk balik jamu. dia pandai buat jamu

"nanti ibu tolong jualkan ya jamu2 saya, mujarab benar bu, saya yg bikin"

(facepalm, rase nak hantuk dahi kt dinding! ko dtg cni nak meniage ke nak kerja,if ko nak jual jamu, sape nak jage anak aku????)

12) lipstik merah mak ngah!

ooooo dia kalau keluar rumah lipstik dr merah dr i u olzzzzz! kelazzz ok. memangla dia kate dia janda, tapi haruskah begitu sekali. hadoi... dia dh 40 plus. pening kepala den!

13) tipu umur

kt passport dia 37, tp sebenarnye dah 43

"ibu jgn bilang sama puan ya, umur saya sebenarnye 43, tp takot mau bilang sama puan" (time ni dia mcm sengal2 alang cket, tak tau asal die bgtau MIL i, ewah bnyk cantik xbg my mil bgtau i, dah sah2 muka ko mcm 40an pon.grrrrrrrrr....ktrg mmg xmo yg tua, psl tkt xlarat buat kerja, plus mcm xsampai hati nak suruh itu ini..30plus is the limit..so memang harus tukarla kan!)

14) A SMOKER!

dia admit sendiri dgn MIL yg dia smoker dulu, tp sbab jage azriff dia stop. perrgghhh! tp agak sengal disitu kerana cerita kt my MIL. and mmg dia smoker, i jumpa kotak rokok kt bilik maid bwh tu..... ouh my god! cant imagine dia smoke depan azriff. dhla ktrg mmg ade rules xley smoke dlm rumah. my hubby is not a smoker! waaaaaaa...marahnyeeeee!!!!!!



sekian! itula dia ape yg i ingat sepanjang bibik tu kerja, fikir2 balik boleh tensi. mengapakah kene hadap bibik berperangai mcm ni???! hadoi! rase mcm trauma pon ade! wuwu.....

keyboard off =)

2 comments:

Reen Tart Nenas said...

ngeri sungguh bibik itu. sungguh ngeri. susah nak cari yg ok. hope u will get one soon :)

moi chan said...

Most of ur list tu i alami skrg. Before this parents i kerja pagi. So senang lenang la dia pagi until tengahari cmtu. Takda org pantau. Now i dah balik kg. Bising la. Time ni tak bangun lagi. Nak start kerja pkol brp. Makan jangan cakap la. Banyak nak mampus. Sampai my mom kene sorokkan makanan. Kalau beli makanan. Tuan rumah tak jamah lagi. Dia dah makan. Kerja rumah cincai. Melambat2kan kerja. Buat basic2 je. Sakit hatinyaa